2015. március 4., szerda

Aszalt áfonyás túrós bukta


Egy nagyon-nagyon finom és -szerintem- sikeres édesség...:)
Annyira, de annyira nehezen fogtam neki a kelt tésztáknak, most pedig hetente készítek iskolába, munkába...Jó választás, az unalmas szendviccsel felváltva :) És ezt csak azért említettem, hogy az olyan bátortalanok is -mint én voltam- bátorkodjanak és nyugodtan készítsék el!
Aki nem hinné, járjon utána :)


Hozzávalók ( kb. 40-50 darabhoz) : 1 kg liszt, 20 dkg cukor, 20 dkg margarin, 3 tojás, 5 dl tej, 2 evőkanál szárított élesztő, 1 narancs lereszelt héja, csipetnyi só. A töltelékhez: 60 dkg túró, 20 dkg cukor, 10-15 dkg aszalt áfonya/ mazsola, 1 tojás, 4 evőkanál búzadara, 1 narancs lereszelt héja, 2 teáskanál vanília kivonat, csipetnyi só. A kenéshez 2 tojás és 4 evőkanál tej, a szóráshoz porcukor.
Elkészítése: A liszthez keverjük a cukrot, a sót, az élesztőt és a narancshéjat, hozzáöntjük a meglangyosított tejet és a tojásokat, elkezdjük kidolgozni, fokozatosan adva hozzá a felolvasztott margarint. Jól ( hólyagosra) kidolgozzuk, majd letakarjuk és hagyjuk kétszeresére kelni. Ezidő alatt készítjük el a tölteléket: a túróhoz adjuk az áfonyát/mazsolát, a tojást, a darát, ízesítjük a cukorral, vaníliával, narancshéjjal és a sóval, jól összekeverjük, majd felhasználásig hűtőszekrényben tartjuk. Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen átdolgozzuk, két részre osztjuk. Egyik darabot kb. fél cm vastagságúra kinyújtjuk, négyszögeket vágunk belőle, mindegyik négyszög közepébe teszünk 1-1,5 teáskanálnyi túrós tölteléket, buktává formázzuk, majd sütőpapírral ellátott tepsibe helyezzük a kész buktákat. Ott letakarva, újból hagyjuk kelni, majd megkenjük a tojás-tej keverékkel és előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre ( szép pirosra) sütjük. Ugyanígy járunk el a második darab tésztával. Kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd porcukorral meghintve kínáljuk.  

  

0 megjegyzés:

 

Konyhatündérmese Template by Ipietoon Cute Blog Design